Roemeense Wol - Tsigai en Turcana

Foto boven: Tsigai schapen

In onze Spinnerij staan de machines afkomstig van de wolspinnerij van Bontida (de Bontidaspinnerij) en een kleine spinnerij uit Timisoara (spinnerij Aditex). Beide spinnerijen zijn omstreeks 1989 gestopt met de productie vanwege de goedkope import van kleding uit India en China. In deze spinnerijen werd Roemeense wol verwerkt van het Tsigai-schaap en het Turcana-schaap (de in Roemenië meest voorkomende schapenrassen).

Omdat wij nog regelmatig in Roemenië op het platteland komen wordt ons Roemeense wol aangeboden, met de vraag of wij dit willen kopen en verwerken. De meeste Roemeense wol wordt namelijk als afval verbrand en kleine boeren missen daardoor inkomen.

Om die reden nemen wij van een aantal kleine boeren wol af om te verwerken in onze spinnerij. Wij hebben dan ook periodiek  Roemeense wol in de aanbieding.

De Tsigai:

Een klein deel van alle schapen in Roemenië behoort tot het Tsigai-ras.

De Tsigai is een typisch Roemeens wolschaap, dit in tegenstelling tot melk- en vleesschapen. Om die reden is het aantal schapen van dit ras sinds 1989 met 44% afgenomen.

Tegenwoordig zijn lamsvlees en melk de belangrijkste producten. Door deze trend neemt het aantal traditionele Tsigai-schapen nog steeds af en dreigt de Tsigai een zeldzaam ras te worden. 

Wij vinden het belangrijk dat het Tsigai-schaap behouden blijft en daarom nemen wij als we in Roemenië zijn deze wol mee. Door verwerkte Tsigai-wol bij ons te kopen werkt u mee aan de instandhouding van deze prachtige wolschapen.

Tsigai-wol behoort net als de Merino-wol tot de zachtere wolsoorten. Merino-wol kunnen wij niet verwerken, maar de sterkere vezels van de Tsigai zijn uitermate geschikt om op onze machines te verwerken tot garen en zeer geschikt voor het maken van truien, vesten, omslagdoeken, dekens, beenwarmers, mutsen, handschoenen etc. De Tsigai-wol is een zachte wolsoort die fijn is om te dragen.

 

Tsigai-wol gesponnen

MOMENTEEL NIET LEVERBAAR

 

Doe mee om de Tsigai-schaap in stand te houden!

Tsigai-garen is bij ons verkrijgbaar voor € 13.00 per 100 gram ongeverfd!

U kunt uw bestelling plaatsen door een mailtje te sturen naar: wadnwolletje@gmail.com

We kunnen het opsturen of u komt langs om het op te halen.

De Turcana:

Als je in Roemenië bent en je ziet schapen, dan zijn het meestal grote kuddes Turcana ’s die met de herders door de heuvels trekken om deze te begrazen.

De Turcana is een typisch melk- en vleesschaap met lange haren, zodat ze goed over de strenge Roemeense winters kunnen. De wol bestaat uit 3 lagen, de super zachte onderwol, een tussenwol en de lange stugge haren die wel tot 40 cm lang kunnen worden. Wij scheiden deze wollagen niet maar verwerken deze door elkaar. Vanaf 1 mei worden ze geschoren en de wol is zeer geschikt voor vloerkleden en andere woon-accessoires .

Turcana-wol kopen:

 

Turcana-wol is bij ons verkrijgbaar, hand gesponnen voor € 15.00 per 100 gram!

Op dit moment is de Turcana-wol uitverkocht.

 

Indien u belangstelling heeft voor gekaarde of gesponnen Turcana-wol dan kunt u een mailtje te sturen naar: wadnwolletje@gmail.com

Zodra wij weer Turcana binnenkrijgen nemen wij contact met u op.

GESPONNEN TSIGAI

 

GOUDGEEL VERKOCHT!

Van deze prachtig egaal geverfde tsigai is 1 kilo geponnen garen beschikbaar. breinaald 5/ 5.5

 

DONKERGROEN  € VERKOCHT!

Van deze egaal geverfde tsigai is 765 gram beschikbaar. breinaald 5/ 5.5

 

PETROLBLAUW   € 165.00 VERKOCHT!

Maar liefst 1175 gram blauw gemeleerd geverfd in de tijdloze kleur petrolblauw, dat staat iedereen.

breinaald 5/ 5.5

 

Donkerrood  € 155.00 VERKOCHT!

Deze rood geverfde tsigai is donkerder van kleur dan op de foto (lijkt hier roze). Ook van deze prachtige kleur is er 1150 gram. breinaald 5/ 5.5