Welkom

Ons verhaal

intro

Wij houden van mooie wol en werken hier graag mee.

Wol is een natuurproduct wat overal om je heen aanwezig is.

Miljoenen kilo`s wol wordt jaarlijks geschoren en dat alleen al in Nederland.  En met deze wol kun je heel veel leuke dingen doen.

Zoals...... spinnen, breien, haken, weven, vilten, verven en hiermee de mooiste duurzame creaties maken. En waarom  niet?

Wist je dat door het dragen van wollen kleding de kachel minimaal een graadje lager kan!

En....

Wolspinnerij Wad'n Wolletje verwerkt ook uw wol, kijk even bij "producten en prijzen" of vraag naar de mogelijkheden via whatsapp 06-46616308 of stuur een mailtje naar wadnwolletje@gmail.com

 

Mooie garens, het begint bij een gezonde schapenvacht en een ervaren scheerder.

Het is belangrijk dat de geschoren vachten weinig dubbelscheer hebben en dat de kop en staartwol/haar niet in de geschoren wol komt, door de lanoline krijg je dit er lastig tot niet uit terwijl het enorm prikt. Ook vegetatie (hooi/ stro/ kuil) in een vacht krijg je er niet helemaal uit, het is dus belangrijk vachten te kiezen die hier vrij van zijn. Vraag de scheerder een kleed o.i.d. onder het schaap te leggen voordat hij begint met scheren.

Geef altijd aan de scheerder door dat je de wol wil gaan verwerken zodat deze hier rekening mee kan houden, het scheelt je heel veel tijd met het sorteren.

foto rechts

De linker wol heeft overduidelijk een breuklijn, ca 2 cm boven de scheerlijn. Het schaap is dus ziek geweest of heeft een vitamine/ mineralen gebrek gehad. Dit kan diverse oorzaken hebben.

De wol met breuklijn wordt door ons niet verwerkt tot spinwol of gesponnen garen maar zal gepickt worden om mee verwerkt te worden in mestkorrels voor de tuin.

De rechter vezels zijn gezond en worden dus verwerkt.

Gezonde vacht:

Een gezonde vacht heeft glans en elasticiteit, weinig gele lanoline en geen breuklijnen. De vezel is van top tot scheerkant in goede conditie zonder lange droge dode punten. Een goeie scheerder scheidt de mestdelen al van de vacht!

 

 

 

Links een vezel van een eerste schering Swift onder de microscoop.

Eigenlijk kun je een gezonde vezel, zoals hier afgebeeld, vergelijken met een steel van een roos want als je goed kijkt zie je die kleine doorntjes aan de buitenkant. Deze doornen/ schubben laten de vezel gemakkelijk aan elkaar grijpen waardoor het spinnen ook gemakkelijk gaat. Veel mensen vinden wol kriebelen, dat doen die schubben dus. Maar wees gerust, door het dragen van je wollen kleding gaan deze schubben er vrij snel vanaf en is de kriebel weg. Gewoon even doorbijten dus!

 

sorteren en wassen

Het wassen:

Voor het machinaal kaarden of spinnen moet de wol vrij zijn van lanoline.

Laat je wol wassen bij Wolspinnerij Wad'n Wolletje,

EIGEN GEWASSEN WOL VERWERKEN WIJ NIET!!!

Let op, alpaca en merino verwerken wij niet! Deze vezel is te fijn voor de kaardmachines.

Gewassen wol gaat door de kaardmachine:

Deze kaardmachine is van 1918,  een werkend museumstuk die met aandacht en liefde zijn werk keurig doet. Ouderwetse degelijkheid die je ook in het textielmuseum in Tilburg ziet.

De wol wordt op de  transportband van de machine gelegd en zo getransporteerd naar 18 rollen met kaardbeslag. Dit kaardbeslag heeft miljoenen naaldjes die de vezels in dezelfde richtig kammen.

Vanaf de laatste rol wordt de gekaarde wol door een mes van de rol gehaald om vervolgens op de trommel gedraaid te worden. Het kaardvlies wat onder het mes vandaan komt is erg dun en daardoor spint het ook fantastisch voor spinsters met een spintol of spinnewiel. Gekaarde wol is dan ook een van de producten welke bij ons verkrijgbaar is.

Na het wisselen van een andere kleur of ander wolsoort moet de machine gereinigd worden om te voorkomen dat de oude vezels door het nieuw gekaarde komt.